Sviatosti

Otázky na birmovku

  1. Čo sú sviatosti?

    Sviatosti sú prostriedky milosti ustanovené Pánom Ježišom. Cez ne nás Boh posilňuje a posväcuje, aby sme boli schopní žiť dobrý kresťanský život. (KKC 1210)

  2. Vymenuj 7 sviatosti.

    Krst, birmovanie, sviatosť oltárna, sviatosť zmierenia, pomazanie chorých, posvätenie kňazstva, manželstvo.

  3. Čo je krst?

    Je to sviatosť duchovného znovuzrodenia. (Sk 2,38) Človeku sa odpúšťa dedičný hriech, stáva sa Božím dieťaťom a tým aj dedičom Božieho kráľovstva, pripája sa k bratom a sestrám v Kristovej Cirkvi. Pokrstený dostáva nezmazateľnú pečať Ducha Svätého a napojenie sa do života s Kristom. (KKC 1213, 1272)

  4. Aké poslanie som dostal pri krste?

    Pri krste som dostal poslanie kráľa, proroka a kňaza. (KKC 1241)

  5. V čom teda spočíva moja služba v Cirkvi?

    Ako kráľ sa mám ujať pastierskej úlohy v Cirkvi, hoc i v malom spoločenstve, alebo v rodine. Ako prorok mám byť hlásateľom Božieho Slova a svedčiť o Živom Bohu a Jeho skutkoch. Ako kňaz mám prinášať Bohu obety duchovné i hmotné a prihovárať sa za potreby bratov a sestier.

  6. Čo je birmovanie?

    Birmovanie je sviatosť, v ktorej nám Duch Svätý udeľuje hojnosť svojich darov, pevnejšie nás spája s Kristom a posilňuje, aby sme boli praví a odvážni kresťania. (KKC 1316)

  7. Kto ustanovil Sviatosť birmovania?

    Sviatosť birmovania ustanovil Ježiš Kristus, keď dal apoštolom Svätého Ducha. (Sk 8,14-17)

  8. Prečo z nás robí prijatá sviatosť birmovania dospelých kresťanov?

    Birmovanie z nás robí dospelých kresťanov, pretože posilňuje našu vieru, rozvíja naše schopností aby sme slovom i životom vydávali svedectvo o Ježišovi Kristovi a tak aby sme boli aktívnymi členmi Cirkvi. (KKC 1309)

  9. Kto môže udeliť Sviatosť birmovania?

    Vysluhovateľom Sviatosti birmovania je biskup, v osobitných prípadoch ju môže vysluhovať poverený kňaz. (KKC 1312-1314)

  10. Ako sa udeľuje Sviatosť birmovania?

    Keď je birmovanec pripravený po duchovnej a vedomostnej stránke prijať túto sviatosť, biskup pomaže krizmou čelo pokrsteného, a vkladaním ruky so slovami: „Prijmi znak daru Ducha Svätého!“ Bimovanec odpovedá: „Amen!“ Biskup: „Pokoj s tebou!“ Birmovanec: „I s duchom Tvojim!“

  11. Čo je sv. krizma?

    Krizma je olivový olej zmiešaný s balzamom, posvätený biskupom na Zelený štvrtok pri sv. omši.

  12. Čo je sviatosť zmierenia?

    Je to spoveď, pri ktorej nám Pán Ježiš odpúšťa hriechy a zmieruje nás s Nebeským Otcom.

  13. Ktoré časti obsahuje sviatosť zmierenia?

    Pred sv. spoveďou: modlitba k Duchu Svätému, spytovanie svedomia, rozhodnutie skoncovať s hriechom. Pri sv. spovedi: vyznanie hriechov, vyjadrenie ľútosti, vykonanie skutku kajúcnosti. (KKC 1422-1498)

  14. Čo je dokonalá ľútosť?

    Keď v prítomnosti Boha ľutujem úprimne svoje hriechy preto, že milujem Boha a je mi ľúto, že som Ho sklamal. Teda ak ľutujem len kvôli strachu z trestu, kvôli zlému pocitu, z vypočítavosti alebo potreby očistiť sa, lebo prišiel nejaký termín spovede – vtedy ide o nedokonalú ľútosť. (KKC 1492)

  15. Čo je milosť posväcujúca?

    Milosť posväcujúca je nadprirodzený Boží dar, ktorý posväcuje našu dušu – je to prítomnosť Ducha Svätého v človeku, vďaka čomu môžem žiť spoločenstvo s Bohom. (KKC 824)

  16. Čo je Eucharistia?

    Sviatosť, v ktorej je pod spôsobom chleba a vína skutočne prítomný náš Pán Ježiš Kristus. (KKC 1328-1333)

  17. Kedy ustanovil Ježiš Eucharistiu?

    Ježiš ustanovil Eucharistiu pri Poslednej večeri, keď premenil chlieb a víno na svoje tela a krv a dal ich prijímať apoštolom. A povedal: „Toto robte na moju pamiatku!“ (Lk 22, 14-20)

  18. Čo sa deje vo sv. omši?

    Vo sv. omši sa sprítomňuje obeta Pána Ježiša na kríži a zároveň aj Jeho zmŕtvychvstanie — je to nekrvavá obeta. (KKC 1368)

  19. Prečo prijímam telo Pána Ježiša?

    Telo Pána Ježiša prijímam preto, lebo Pán Ježíš povedal: „Kto nebude jesť telo Syna človeka, nebude v ňom život“. Tiež dostávam milosti, ktoré obnovujú a posilňujú moje priateľstvo s Bohom. Dostávam silu premáhať pokušenia a vytrvať v dobrých rozhodnutiach, atď... (KKC 1416)

  20. Ako sa pripravíme na sv. prijímanie?

    Jednu hod. pred sv. prijímaním nebudeme nič jesť, piť ani žuť, aktívne sa zapájame do slávenia sv. omše a pomodlíme sa modlitbu pred a po sv. prijímaní, najlepšie vlastnými slovami. (KKC 1415)

  21. Čo je pomazanie chorých?

    Pomazanie chorých je sviatosť, ktorou Boh posilňuje starých a chorých ľudí. Môže nastať citeľná úľava v chorobe alebo aj uzdravenie. Počas choroby pomazanie môžu prijať aj mladí ľudia. (KKC 1499)

  22. Čo je sviatosť kňazstva?

    Sviatosť kňazstva je posvätenie muža za služobníka Pána Ježiša. Kňaz hlása Božie slovo a vysluhuje sviatosti. (KKC 1592)

  23. Čo je sviatosť manželstva?

    Je to nerozlučný zväzok muža a ženy. Touto sviatosťou Boh zjednocuje a posilňuje manželov, aby vo svete plnili poslanie kresťanských rodín a správne vychovávali svoje deti. (KKC 1660)

Kontaktujte nás

Rybany č. 313,
956 36 Rybany

Tel: 038 / 522 10 88

Správca farnosti:
JCLic. Jozef Varhaník, farár
Mobil: 0904 302 450

rybany(zavinac)nrb.sk

Bankový účet:
IBAN: SK79 0900 0000 0000 3851 6408
BIC: GIBASKBX

Užitočné linky